Preminuo general Zvonimir Červenko – 17. veljače

  17-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Veljaca

Na današnji dan 2001. godine iznenada je u Zagrebu preminuo Zvonimir Červenko, jedan od najboljih i najomiljenijih generala Hrvatske vojske.


Vojnu karijeru Červenko je počeo na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji, na kojoj je poslije punih 19 godina bio i predavač. U vrijeme Hrvatskog proljeća, kao potpukovnik JNA osuđen je na godinu i pol strogog zatvora te gubitak čina i prava na mirovinu zbog zastupanja hrvatskih interesa.
Zamiljivo, do 1990. godine radio je kao inkasator Radio-televizije Zagreb.


Početkom rata predsjednik RH, doktor Franjo Tuđman, nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio s komentarom da je vojnik, a ne političar. Organizirao je obranu Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada.

U siječnju 1992. godine Červenko postaje zapovjednik Domobranstva, te putuje gotovo čitavom hrvatskom osnivajući domobranske postrojbe.

Zvonimir Červenko 01


Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Bobetka. Sa svojim bogatim vojnim iskustvom uspješno je pridonio da se za vrijeme njegova zapovjedanja oslobodi velik dio okupiranih područja u operacijama Bljesak i Oluja.

Červenko je bio protiv pokretanja jedne od najtragičnijih operacja HV-a “Une 95”.
Stalno je napominjao da se takva operacija ne smije pokretati bez kvalitetne pripreme inače će tragično završiti.
Zbog toga je isključen iz operativne grupe glavnog stožera i operacija je pokrenuta bez njegova znanja, a kasnije se pokazalo kako je bio u pravu.


Zvonimir Červenko, veliki general, a ujedno skroman, čestit i marljiv čovjek napustio nas je u 76. godini života te je uz najviše počasti pokopan u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom Mirogoju.

 

Odlikovanja generala Červenka:

  • Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom,
  • Red kneza Domagoja s ogrlicom,
  • Red bana Jelačića,
  • Red hrvatskoga trolista,
  • Red hrvatskoga pletera,
  • Spomenica Domovinskog rata,
  • medalje Bljesak, Ljeto, Oluja.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat