Rođen heroj Vukovara Marko Babić – 16. veljače

Marko Babić
  16-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Veljaca

Na današnji dan 1965. godine u Vukovaru je rođen jedan od navjećih heroja Domovinskog rata, jedan od onih po kojima bi ulice trebale dobivati imena – Marko Babić.

Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca te zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

 

Andrija Marić, Blago Zadro i Marko Babić

Andrija Marić, Blago Zadro i Marko Babić

Marko će ostati upamćen i po tome što je u jednom danu na Trpinjskoj cesti uništio čak 14 neprijateljskih tenkova.

Nakon pogibije Blage Zadre, preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom 204. brigade odnosno obranom Borovog Naselja.

Njegove suborce na Trpinjskoj najviše  se dojmilo to što Marko prema neprijatelju nije iskazivao mržnju, makar su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u obližnjem selu Bobota.

Nakon pada Vukovara iz kojeg je izašao u proboju borio se na mnogim bojištima sve do konačnog oslobođenja Republike Hrvatske.

HV je napustio 1997. godine s činom pukovnika, a preminuo je 2007. godine od posljedica moždanog udara u Zagrebu.

 

Marko Babić 02

  • Alojz Razumovic

    NA ZALOST MI BROJIMO SVOJE ZRTVE SVE SE ZNA A SVI SE PRAVE GRBAVI POGOTOVO TA pravedna europa NAZALOST NISMO PRIBROJALI NI ZRTVE ONOG VRIMENA STO SU GA PREUZELI TAKO ZVANI OSLOBODIJOCI A U BITI BILI SU ZVIRI I KRVNICI PRODAVALI NAM MAGLU SA MIRKOM I SLAVKOM A UGNJETAVALI HRVATE DI SU GOD STIGLI PA I DANAS NA ZALOST NECE SE TO PROMINITI BRACO I SESTRE DOK GOD TOME DRAGI BOG NE NAPRAVI KRAJ a i to nece biti jer ON voli sve ljude jedni uzivaju a drugi nose SVOJ KRIZ .VALJDA TAKO MORA BITI .NEKA IM JE SVIMA MIR MA DI GOD DALI SVOJE ZIVOTE U IME LIPE NASE !

  • Hajduk i Hrvatska

40 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat