Prve Olimpijske igre s hrvatskom zastavom – 8. veljače

  08-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Veljaca

Na današnji dan 1992. godine hrvatski su sportaši prvi puta nastupili na Olimpijskim igrama pod vlastitom zastavom. Bilo je to na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u francuskom Albertvilleu, samo 17 dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) 17. siječnja 1992. privremeno priznao Hrvatski olimpijski odbor.

Našu malu, ali po važnosti veliku hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila je šefica Misije – Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984.) te jedina od hrvatskih športaša koja je zapalila olimpijski plamen na otvaranju Igara (ZOI Sarajevo 1984.).

Članovi delegacije bili su umjetnički klizači Željka i Tomislav Čižmešija, alpski skijaš Vedran Pavlek, skijaški trkač Siniša Vukonić, treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac te liječnik Ivan Drinković. Na svečanosti otvaranja hrvatsku je zastavu nosio Tomislav Čižmešija.

Zanimljivo, na isti datum deset godina kasnije otvorene su zimske OI u Salt Lake Cityu na kojima je svijet zadivila Janica Kostelić koja je s tri zlatne i jednom srebrnom medaljom postala hit i dovela malenu Hrvatsku u fokus svjetske javnosti, a nama Hrvatima suze radosnice na lica!

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat