Teško ranjen Mladen Katavić – 3. veljače

  03-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Veljaca

Na današnji dan 1994. godine u Fojnici od neprijateljske minsko-eksplozivne naprave teško je stradao Mladen Katavić koji je tada ostao bez lijeve ruke i desne noge.

Nakon teškog ranjavanja, ekstremiteti su mu bili amputirani u Kiseljaku, potom je “zračnim mostom” prebačen u splitsku bolnicu te iz nje nakon dva dana u Zagrebu. Još dvije godine obilazio je bolnice u Njemačkoj te godinama bio na rehabilitaciji u različitim toplicama. Mladen je tako kad mu je bilo 26 godina postao stopostotni ratni vojni invalid, a na istom bojištu teško je ranjen gelerom u glavu i njegov mlađi brat.

Nakon povratka s liječenja snagom volje i želje da uspije u životu, Mladen je završio fakultet poslovne informatike, počeo normalan život, oženio se  i osnovao obitelj.

Mladen, brat Alen i otac Fabijan u rodnoj Fojnici prije rata imali su obiteljsku tiskarsku tvrtku, a čim je počeo rat, sva trojica Katavića postali su dragovoljci i od prvog dana na su na bojišnici.

Mladen je o ranjavanju jednom prilikom za večernji.hr kazao:
“Nisam se želio predati. S bratom sam poslije rata zasadio veliki voćnjak, a nakon rehabilitacije 1996. počeo sam se baviti sportskim ribolovom, najprije rekreativno, a zatim natjecateljski. Također sam plivao na bazenu Mladost, a neki treneri primijetili su me i nagovarali da se ozbiljnije posvetim tom sportu. Tvrdili su mi da bi, kad bi se ozbiljnije posvetio plivanju, mogao isplivati normu za Paraolimpijske igre u Atlanti. Međutim, nisam ih poslušao jer me je splet okolnosti odveo u druge sportske vode.”

 

Mladen Katavić 02

 

Mladen se naime našao u pikadu! Godine 2004. s bratom je i prijateljem osnovao Pikado klub “Vrbik-04” s kojim sudjeluje na natjecanjima i osvaja sportske medalje diljem svijeta.

Za kraj bih samo citirao neke Mladenove riječi: “Život je težak zdravoj osobi, a kamoli osobi s invaliditetom kao što sam ja. Stvari koje ne možeš raditi kao invalid, zamijeniš s onima koje možeš i uživaš u njima. Bog ti na jednoj strani uzme, a na drugoj vrati dvostruko više. To samo treba prepoznati, iskoristiti i cijeniti!”

SVAKA ČAST!

 

Mladen na prosvjedu 100% HRVI pred Savskom 66

Mladen na prosvjedu 100% HRVI pred Savskom 66

 

 

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat