Potpisana Povelja o prijateljstvu Gradova Dubrovnika i Vukovara – 3. veljače

  03-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Veljaca

Na današnji dan 1993. godine potpisana je Povelja o prijateljstvu Gradova Dubrovnika i Vukovara.

Tekst povelje:

VUKOVAR i DUBROVNIK, dva grada čija sadašnjost podudarna po mjeri stradanja, snazi otpora i volji za slobodom, uzajamnim svijetlom obasjava njihovu prošlost, različitu po svojim tokovima, sličnu po osloncu na iste temelje na zajedničkoj zemlji, kamenu, voljom vlastite svijesti o pripadnosti istoj Domovini Hrvatskoj, otvaraju jedan za drugoga vrata svoga života, prostor svojega duha, sjedinjuju polet svoje težnje da kao dva grada u jednom, budu mjesto mira, sklada, čovječnosti i blagostanja za svakog svog stanovnika i svakog koji tamo, u oba kao u jedan grad, s takvom nakanom dođe i prenese svoj plemeniti obol. U skladu s tom nakanom, Skupština Općine Dubrovnika, na sjednici od 28. 01. 1993. donijela je odluku o prijateljstvu s Vukovarom, o čemu trajno svjedoči ova

POVELJA

objelodanjena uoči dana Svetog Vlaha 2. veljače 1993.

“Na šahovskoj ploči hrvatske zemlje Dubrovnik s Minčetom najslavnija je kula pred kojom stoji pješak Vukovar, onaj bez čije se žrtve ne može steći kraljica pobjeda u zajedničkoj borbi na istom polju, u ime iste odanosti slobodi koja ih pokreće, osmišlja ih, koje bez njih nema.

Zidine Dubrovnika nek budu zidine Vukovara!

šumarci Vukovara neka su Dubrava!”

Tekst: Luko Paljetak

DUBROVNIK i VUKOVAR dva hrvatska grada različite prošlosti, ali i slične sadašnjosti, primjeri su kako se bori za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

Nakon svih žrtava nalaze snage i volje udružiti se u obnovi kulturnog, znanstvenog i gospodarskog života, za sreću i mir budućih naraštaja.

U svezi s tim Odbor za povratak i obnovu Općine Vukovar, na sjednici održanoj 24. studenog 1992. donio je odluku o sklapanju prijateljstva s Gradom Dubrovnikom, o tome svjedoči ova

Povelja

“Ako Hrvatska na zemljovidu nalikuje šestaru, onda su Vukovar i Dubrovnik dva vrha toga šestara. On opisuje krug u svijetu oko sebe, ono što Hrvatska jest i što znači. Njegovi vrhovi imaju različite uloge: jedan od njih stoji nepomično, a drugi se kreće i crta. Tako je Vukovar svagda vezan uz zemlju, i ujedno je bio jedno od najanonimnijih mjesta;Dubrovnik je, naprotiv, utemeljen na kretanju, i zato je uvijek bio i jeste jedna od svjetski najpoznatijih hrvatskih činjenica. Ni bez jednog od krakova šestar ne može crtati; pogotovo ne može ako krakovi nisu svjesni jedan drugoga.

Vukovar i Dubrovnik upoznali su se i povezali u ovom ratu. Vukovar je postao poznat u svijetu kao Dubrovnik, Dubrovnik je postao vezan za zemlju kao Vukovar. A što je još važnije, sudbina je dvaju gradova ista: tek sada šestar može crtati kako valja, jer Dubrovnik i Vukovar znaju se i vole. U znak toga poznavanja i ljubavi, kao zalog njezine trajnosti, Vukovar izdaje Dubrovniku ovu Povelju na dan Svetog Vlaha 3. veljače 1993.”

Tekst: Pavao Pavličić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika:

Petar Poljanić

Povjerenik Vlade Republike Hrvatske za Općinu Vukovar:

 

Marin Vidić-Bili

 

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat