Pokolj Armije BiH u selu Dusina – 26. siječnja

  26-01-2015 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Sijecanj

Na današnji dan 1993. godine dogodio se jedan od prvih masovnih zločina u hrvatsko-bošnjačkom sukobu u selu Dusini.

Dusina se nalazi u općini Zenica u Bosni i Hercegovini, a 1991. godine bila je naseljena većinom muslimanskim stanovništvom (oko 80%). Tog dana 26. siječnja 1993. pripadnici 7. muslimanske brigade Armije BiH (čijim je drugim bataljunom zapovjedao Šerif Patković) su uhitili, pobili i izmasakrirali 10 muškaraca, od toga devet Hrvata i jednog Srbina koji se tu sklonio iz Zenice. Tijela ubijenih Hrvata su pokopana 3. veljače 1993. na groblju u Busovači.

Strašni događaji iz Dusine daju nam sliku napetosti na prostoru srednje Bosne (ali i u ostalim dijelovima BiH) neposredno prije početka žestoke eskalacije sukoba. Dusina je jedan od primjera etničkog čišćenja Hrvata iz središnje Bosne i naseljavanja raseljenih Bošnjaka iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine koji je započeo u siječnju 1993. godine. Muslimansko-bošnjački cilj je bio ispresijecati hrvatska područja, tj. odsjeći Lepeničku dolinu od Lašvanske doline i spojiti 3. korpus Armije BiH, sa sjedištem u Zenici, s 4. korpusom, na području Konjica i Jablanice.

Kako bi razumijeli konteskt vremena ovog zločina, uzmimo u obzir da se na zadarskom području tada odvijala operacija Maslenica.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat