Uhićenje virovitičke skupine – 25. siječnja

  25-01-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Sijecanj

Na današnji dan 1991. godine Kontraobavještajna služba tadašnje Jugoslavenske narodne armije pod osobnim vođenjem svog načelnika generala Aleksandra Vasiljevića otpočela je s uhićenjima vodstva vojno organiziranih domoljuba koji su nekoliko dana ranije, 21. siječnja, u cilju sprječavanja vojnog udara opkolili i blokirali vojarnu u Virovitici.

Naime, 21. siječnja 1991. godine, nakon prijetnje tadašnje Jugoslavenske narodne armije da će izvršiti vojni udar i svrgnuti demokratski izabranu vlast u Republici Hrvatskoj, oko 600 naoružanih domoljuba s područja bivše općine Virovitica predvođenih Đurom Dečakom (tadašnji tajnik Općinskog odbora HDZ-a) opkolilo je i blokiralo virovitičku vojarnu u čvrstoj namjeri zaštite novouspostavljene Hrvatske vlasti i stanovništva ovog kraja.
Nakon zapovjedi Hrvatskog vodstva u rano jutro 22. siječnja vojarna je ipak deblokirana.
Prvi je, u prijepodnevnim satima 25. siječnja ’91., bio uhićen upravo Dečak, a potom je u poslijepodnevnim satima uhićen i Antun Habijanec. Nekoliko dana kasnije bio je uhićen i Vinko Belobrk.

Tih dana kao aktivne vojne osobe koje su se stavili na raspolaganje obrani RH uhićeni su Franjo Kovač i Vlado Šabarić dok uhićenje tadašnjeg Ministra obrane RH Martina Špegelja i Ivana Belanija kao jednog iz užeg vodstva vojno organiziranih domoljuba KOS-u nije pošlo za rukom.

Ova uhićenja nisu tada pokolebala domoljube ovog kraja u namjeri da brane svoje pravo na vlastitu državu i otpočela je borba za oslobađanje utamničenog vodstva tadašnjim legitimnim sredstvima, od kojih su javni prosvjedi i skupovi potpore zasigurno bili, zbog masovnog odaziva građana, najučinkovitiji i koji su na neki način i probudili cijelu RH i zbog čega na kraju krajeva mnogi dobri poznavatelji toga vremena s pravom govore da je rat za Hrvatsku počeo u Virovitici i da su Virovitičani „pokrenuli Hrvatsku“.

Trojica uhićenih u tamnicama Vojnog istražnog zatvora u Zagrebu ostala su do 20. svibnja 1991. kada im je Vojni sud svakome dosudio po tri godine zatvora, ali su do pravomoćne presude pušteni na slobodu. Savezni vojni sud u Beogradu nikada, zbog rata, nije dovršio suđenje.

(na fotografiji Đuro Dečak)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat