Hrvatska međunarodno priznata – 15. siječnja

  15-01-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Međunarodna zajednica,Sijecanj

Na današnji dan 1992. godine Republika Hrvatska postala međunarodno priznata zemlja.

To ostvarenje bio je stoljetni san hrvatskoga naroda! Najbolje ga se može opisati riječima doktora Franje Tuđmana koji je u obraćanju naciji preko televizije te večeri reko: “Današnji dan – 15. siječnja 1992. – bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti”.

Tog dana Republika Hrvatska uspostavila je diplomatske odnose s Njemačkom koja je na današnji dan ’92. otvorila prvu ambasadu u Hrvatskoj.

Na ovaj povijesni datum Hrvatsku su priznale Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska i Švedska.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju.

Njemačka je priznanjem Hrvatske 18. prosinca 1991. (stupilo na snagu na današnji dan ’92.) izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice.
Danke Deutschland!

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat