Spomen medalja Vukovar – 14. siječnja

  14-01-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Sijecanj

Na današnji dan 1998. godine Predsjednik Republike Hrvatske doktor Franjo Tuđman donio je “Odluku o ustanovljenju posebne spomen medalje prigodom posvemašnjeg vraćanja pod državni suverenitet, odnosno ustavo-pravni poredak RH područje hrvatskog Podunavlja koje je bilo pod privremenom upravom UNTAES-a”.

Tom odlukom ustanovljena je “Spomen medalja Vukovar” koja se dodjeljivala za sudjelovanje u obrani ist. Slavonije, zap. Srijema i Baranje i onima koji su doprinijeli mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Zanimljivo, ustanovljena je zasebno, kao posljednji akt o odlikovanjima i priznanjima, a prema važnosnom slijedu posljednje je odličje po redu.

Mirna reintegracija hrvatskog podunavlja službeno je završena idućeg dana. Tada je doktor Franjo Tuđman odlikovao “Spomen medaljom Vukovar” 51 hrvatskog dužnosnika među kojima su bili dr. Juraj Njavro, Gojko Šušak, dr. Vesna Bosanac, Vesna Škare Ožbolt i mnogi drugi. Ustvari dobili su je mnogi koji nisu imali veze s Vukovarom, a nisu oni koji su ga herojski branili do pada.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat