Bitka za Suhovare – 3. siječnja

suhovare_0
  03-01-2015 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Sijecanj

Na današnji dan 1992. godine odigrala se bitka za Suhovare u zadarskom zaleđu.

Mjesto Suhovare, jugoistočno od Poličnika i zapadno od Zemunika je od  jeseni 1991. godine bilo okruženo sa tri strane i pod stalnom paljbom. Isti oni koji su popalili cijelo zadarsko zaleđe, uključujući Nadin i Škabrnju, tokom konca 1991, u rano jutro 3. siječnja 1992. godine  pješački su uz pratnju tenkova napali Suhovare, a cijeli dan granatirali Poličnik, Rupalj i Gornju Murvicu. Napad je krenuoiz pravca Kašića i Drača makadamskom cestom ravno u Suhovare. Napad na Suhovare je specifičan po tome jer su prvi put u zadarskom zaleđu u napad krenule tenkovi 84-orke. Srbi su iskoristili faktor iznenađenja i tehnologijom prošli slabašno minsko polje. Prva linija obrane Suhovara je zateknuta nepripremljena za jaki tenkovski napad. Napad je popraćen neopisivom artiljerijskom paljbom. Pod kišom raznoraznih projektila branitelji su se povlačili na drugu pa na treću liniju obrane, svakim uzmakom formirajući jaču obranu. Nakon prvog naleta neprijatelja sve raspoložive braniteljske snage bile su upućene iz raznih smjerova putem Suhovara (njih 50-tak slabo naoružanih). Branitelji koji su krenuli prema Suhovarama pješačili su kilometrima pod paljbom. U jednom trenutku kiša hrvatskih granata zasipa prvu liniju obrane Suhovara ravno po neprijatelju i to je njihov “prvi susret” sa granatama, a preko veze se čuje potpora zapovjednika obrane: “izdržite još malo, tisuću Splićana juriša u Suhovare”. Ključno je bilo što je zapovjedništvo obrane znalo da će Srbi presrest tu poruku ‘on line’. U Suhovare je krenuo i hrvatski tenk.

Srpski napad je prekinut tijekom ranog popodneva kada je počelo povlačenje prema Kašiću da bi već do kraja dana Suhovare bile potpuno hrvatske.

Taj je dan samo na Suhovare palo preko tisuću granata. Zbog Suhovara i Poličnika Srbi nisu imali magistralu od Masleničkog mosta do Zadra. Heroji obrane Suhovara 3.siječnja 1992. su nekolicina branitelja koji su odoljevali pješačkom napadu.

(hvala izviđaču 112.br Zadar! )

40 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat