Stara godina na bojištima – 31. prosinca

  31-12-2014 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan dočekuje se Nova godina. Nova godina bi trebala donijeti promjene jer na dan 1. siječnja odlučujemo se da ćemo nešto učiniti bolje, smislenije i odlučnije.

Doček nove godine nije bio u takvom ozračju 1991. godine. Cijelom duljinom hrvatske bojišnice bilo je nemirno tako da ni vojnici bojovnici ni civilno stanovništvo nije moglo na miru dočekati novu godinu. Pregledom stanja na bojišnice neprijatelj je bio aktivan od istočne i zapadne Slavonije, preko dijelova Moslavine, središnje Hrvatske oko Karlovca, Like, središnje Dalmacije i dubrovačkog kraja.

U Osijeku u toku dana i noći ispaljeno je oko 100 granata i raketa. Neprijateljski zrakoplovi raketirali su selo Zdence u orahovačkoj općini. Materijalna šteta je velika, ali nije bilo ozlijeđenih. Na cijeloj vinkovačkoj bojišnici povremeno je otvarana vatra. Agresor je najčešće napadao minobacačima i dalekometnim topovima i to sjevernu obrambenu crtu.

Na području Novske vođene su pješačke borbe između četnika i HV cijeli dan.

Na grad Daruvar su bačene dvije aviobombe zvane “krmače” i dvije rakete. Pogođeni su civilni objekti u samom središtu grada.

U Kutini su vojni zrakoplovi ispalili dvije rakete na postrojenja “INA- Petrokemija”. Tom prilikom oštećen je industrijski kolosjek.

I na staru godinu vode se žestoke borbe na karlovačkom području. Topništvo je utihnulo oko 2 sata iza ponoći. Agresor je razarao Mostanje, Turanj i Švarču ali i gradska naselja. Pucalo se i na dijelu bojišta uz Kupu i Koranu, od Rečice do Šišljevića i Perjasice.

Grad Otočac i okolna mjesta napadaju se topnički, a tijekom prijepodneva na širem području općine i oko Brinja borbeno su djelovali neprijateljski zrakoplovi. Tijekom noći raketirana je tvornica “Cosmochemia” a pogođeno je i više obiteljskih kuća. Predvečer HV je ušla u četnička uporišta Glavace i Podhum.

Posebno izražena napadna aktivnost bila je na zadarskom području gdje je neprijatelj u ranim jutarnjim satima krenio u ofenzivu, prvo s žestokom topničkom pripremom. Topnički sustavi bili su aktivni do početka tenkovsko pješadijskog napada glavnim smjerom Smilčić – Paljuv pri čemu je odsječen Paljuv od Pridrage. Zauzećem Paljuva neprijatelj je nastavio prema Novigradu. Istovremeno je napadnuta Pridraga drugim smjerom napada iz Debelog brda s 6 tenkova i oklopnim trasporterom. Na smjeru Zeleni hrast – Jurjevac neprijatelj je zaustavljen. Uspjeva se zaustaviti napad na smjeru Kašić – Podgradina. Civili se izvlače iz Novigrada (kamo neprijatelj po dubini napreduje) u Pridragu koja je pod napadom cijelo to vrijeme. Oko 19h radi olakšanja situacije donosi se odluka o napadu Samostalne gradske bojne u 19h i to s položaja obrane grada Zadra. Napad (o kojem se je u Zadru na sva usta pričalo i za koji su svi znali) počeo je u 22h. Došlo je do vrlo bliske borbe u kojoj su branitelji uspjeli na pravcu prema Crnom ući u mjesto, uz neprekidnu borbu, ali tada je neprijatelju pristiglo ojačanje iz ZB Zemunik, pa je došlo do povlačenja. Borbe će se nastaviti i na Novu godinu.

Duž cijele šibenske bojišnice napadnuti su položaji HV. Neprijateljski zrakoplovi raketirali su šire područje Šibenika, a više puta su bojno djelovali na stankovačkom području.

Iz Stare Mokošice i Podbrežja JNA i četnici otvarali su vatru iz pješačkog oružja prema hrvatskim braniteljima u Sustjepanu i Solitudu u Lapadu. Poslije ponoći položaji HV u Sustjepanu gađani su bestrzajnim topovima.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat