Napad na Stankovce – 30. prosinca

  30-12-2014 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo izvršilo je napad na zapovjedništvo i položaje 2. bojne 134. brigade u Stankovcima.

Napad se odvijao u sklopu napadne operacije „Udar 91“ s ciljem skraćivanja fronte u Ravnim kotarima na području Paljuv – Pridraga – Podgradina – Novigrad, Poličnik – Suhovare i otvaranja mogućnosti daljnjeg napredovanja u smjeru Zadra. Operaciju je predvodio 9. kninski korpus JNA. Tog dana u 15.20 sati neprijateljski migovi napali su zapovjedništvo 2. bojne 134. brigade smješteno u osnovnoj školi. Djelovali su žestokim topništvom po cijeloj bojišnici kao predigra pješačkom napadu. Međutim, i taj pokušaj im je propao, oni se čak nisu usudili krenuti u napad pješačkim snagama.

Tom prilikom ranjeno je četvero branitelja među kojima i osamnaetogodišnji Branimir Mamić. Taj mladi hrvatski vitez preminuo je od posljedica teškog ranjavanja u šibenskoj bolnici nakon četiri dana. Pokopan je na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku jer je rodno mjesto Lišane bilo okupirano do „Oluje“ nakon čega su njegovi posmrtni ostaci prenešeni u obiteljsku grobnicu. Koliko je volio svoju domovinu, govore i ove riječi:

„Toliko je volija Domovinu jer su ga roditelji kao maloljetnika dva puta vratili kući iz 113 br. Šibenik u kojoj mu se već nalazija brat Mladen…Kad je treći put poša u 134. br roditelji su vidili da mu ne mogu zabranit da ide branit Domovinu samo su rekli ” čuvaj se i vrati se”“.

(na fotografiji spomen ploča mladog viteza)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat