Veliki gubici hrvatskih branitelja u operaciji „Alfa“ – 28. prosinca

  28-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac
Akcija Alfa je bila napadačka akcija Hrvatske vojske i Policije koja je trajala od 26. do 29. prosinca 1991. i cilj joj je bio oslobađanje sela istočno od Pakraca – Brusnika, Kraguja, Japage i Šeovice, te okupiranih dijelova grada Pakraca – Pakračkih vinograda i Gavrinice.Nakon oslobađanja ceste Pakrac – Požega i nekih sela na Psunju, stvoreni su preduvjeti za daljnje oslobađanje okupiranog dijela pakračkog područja. Potaknut nedavnim porazima te vjerojatno u očekivanju napada hrvatskih snaga, neprijatelj 26. prosinca dovodi pojačanje u vidu jedinice nepoznate veličine iz Srijemske Mitrovice i jedan bataljun JNA iz Užica. Već 26. prosinca hrvatske snage pod zapovjedništvom Marijana Kulhavija – Foke zaposjedaju današnju Ulicu 105. brigade u Pakračkim vinogradima (dominanta točka vinograda s koje se pruža pogled dalje prema Gavrinici i selima do Šeovice). U daljnjem napredovanju prema Gavrinici su zaustavljeni na križanju današnjih Ulica 105. i 103. brigade, gdje je jedan branitelj poginuo. Isti dan stižu pojačanja, te se sljedeći dan kreće u oslobađanje sa sljedećih položaja. 127. virovitička brigada za zadaću je imala preko brda Ćukur i šume Brezici zauzeti sela Brusnik i Lipovac, te preko Omanovca (planinarski dom na Psunju s pogledom sve do Kutine i dalje) do sela Bijela Stijena na cesti Lipik – Okučani. Samostalna satnija iz Ludbrega i grubišnopoljski bataljun trebao je štiti lijevi bok napada u šumi Brezici i na kraju Ulice 105. brigade. 2. i 3. satnija pakračkog 76. bataljuna bila je raspoređena rubom šume Kalvarija od Ulice 105. brigade do kapelice sv. Vida na kraju Ulice 103. brigade te su svojim lažnim napadom trebali natjerati neprijatelja da otkrije svoje položaje da bi ih glavnina snaga u Ulici 105. brigade, koju su činile varaždinska 104. brigada i dio pakračkih branitelja predvođenih Fokom, što lakše neutralizirali. Hrvatske snage uz pomoću protuoklopnih sredstava uništavaju dobro utvrđene neprijateljske položaje te dolaze do početka Gavrinice gdje uništavaju neprijateljsku barikadu s kojom od jutra muku muče pripadnici policije. Do mraka, snage 104. brigade drže Ulicu Sedlar i Gavrinicu, a 2. i 3. satnija 76. bataljuna Japagu i Šeovicu do raskrižja.


Dana 28. prosinca 1991. umjesto daljnjeg napredovanja, neprijatelj izvodi protunapad koji će nanijeti velike gubitke hrvatskim snagama. Oko 08,00 neprijatelj preciznom artiljerijskom vatrom sprječava napredovanje branitelja te je postalo jasno da Grubišnopoljci i Ludbrežani nisu osigurali lijevi bok napada i blokirali neprijatelja u Kraguju. Zbog toga je ivanečka bojna 104. brigade morala vlastitim snagama zatvoriti lijevi bok jer je o tome ovisio ishod operacije. Izviđački vod kreće prema Kraguju te upada u zasjedu gdje je neprijatelj potpomognut tenkom lako svladao. Nakon toga neprijatelj s tenkovima i oklopnim transporterima kreće prema Pakracu potpomognut jakim artiljerijskim napadom s Omanovca i iz Donjeg Čaglića nanosi velike gubitke hrvatskim snagama. Snage 104. bojne u Gavrinici nisu znale što im se događa iza leđa te im je u zadnji tren dojavljeno da se povuku. Snage 76. bataljuna u Šeovici nalazile su se u gotovo bezizlaznoj situaciji s velikim brojem poginulih i ranjenih te su se krajnjim naporima uspjeli izvući na sigurno uz pomoć prateće satnije 76. bataljuna koja im je osigurala odstupnicu.

Neprijatelj do večeri zauzima položaje koje je držao prije početka akcije Alfa. Sljedeći dan, 29. prosinca 1991., pokušava se vratiti izgubljene položaje, ali o tome nešto više sutra u sklopu članka o pogibiji Marijana Kulhavija – “Foke”.

(na fotografiji dio pripadnika 3. satnije 76. pakračkog bataljuna)

autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat