Oslobođeno Bučje – 26. prosinca

  26-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Oslobodilačke akcije,Prosinac
Zloglasno mjesto Bučje u nekadašnjoj općini Pakrac bilo je sjedište srpske pobune na pakračkom području i iz njega su koordinirane sve aktivnosti pobunjenika. Također, bilo je poznato i po zloglasnom logoru kroz koji je prošlo više od 300 logoraša među kojima je i dr. Ivan Šreter, istaknuti hrvatski mirotvorac, kojemu se ni danas groba ne zna.

Na Božić 1991. hrvatske su snage oslobodile nekoliko sela na pakračkom ratištu te tako napravile jedan veliki korak prema konačnom oslobođenju pakračkog područja. Oslobođena su sela Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači, Ožegovci i Popovac, a Bučje je ostalo u poluokruženju te je iz njega pružan žestok otpor. Ipak, na Štefanje, 26. prosinca 1991., u poslijepodnevnim satima sastali su se u Bučju pripadnici 123. požeške brigade Hrvatske vojske (koji su došli iz pravca Kamenske i Mijača) s pripadnicima 127. virovitičke brigade (koji su došli iz pravca Grahovljana, Dragovića i Novog Sela, te pri tome oslobodili sela Donju Šumetlicu i Branešce) i 136. slatinske brigade (koji su došli iz pravca Zvečeva). Oslobađanjem Branežaca i Bučja na današnji dan, oslobođena je cesta Pakrac – Požega.
Nažalost po ulasku u Bučje, Hrvatska vojska naišla je na prazan logor jer su preostale zatočenike (koji nisu bili razmjenjeni u kolovozu i listopadu ’91.) srpske postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška.
Najmlađi zatočenik logora Bučje imao je 4 godine(!!). Još uvijek se ne zna sudbina 21 nestalog logoraša među kojima je i dr. Šreter, a do sada su pronađena i identificirana samo tri ubijena zatočenika.


Neprijatelj se isti dan povlači iz psunjskih sela Tisovac, Glavica, Prgomelje, Cikota i Rogulje, a virovitička 127. brigada oslobađa psunjsko selo Donja Šumetlica. Neprijatelj svoje snage koncentrira na zapadnoj strani Psunja, istočno i sjeveroistočno od Pakraca, očekujući daljnji napad hrvatskih snaga na tom pravcu. Istog dana, 26. prosinca kreće operacija „Alfa“ koja za cilj ima oslobađanje sela istočno i jugoistočno od Pakraca: Brusnik, Kraguj, Japaga, Šeovica i Skenderovci te jugoistočnog okupiranog dijela grada Pakraca – Gavrinice. Nažalost, operacija će završiti bez uspjeha 29. prosinca 1991. i ta sela bit će oslobođena tek na kraju VRA „Bljesak“ 04. svibnja 1995.
(na fotografiji zatočenici logora Bučje u Gavranici čekaju na razmjenu 16. siječnja 1992.)

autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat