Oslobođeno selo Kusonje – 25. prosinca

  25-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Oslobodilačke akcije,Prosinac
Selo Kusonje bilo je pretežno srpsko selo u općini Pakrac. To je prvo mjesto na cesti Pakrac – Požega iz smjera Pakraca, te je njegova blizina uvjetovala ulogu u događajima na pakračkom ratištu tijekom Domovinskog rata. O ekstremizmu pobunjenika u tom selu govori činjenica da je na tabli na ulazu u selo na ćirilici pisalo „Mala Srbija“.
Prvi put se za Kusonje čulo nakon događaja 08. rujna 1991. kada je tamo ubijeno i masakrirano 20 hrvatskih branitelja. Po tom događaju snimljen je film „Broj 55“, dobitnik 8 Zlatnih arena na 61. pulskom filmskom festivalu. Također, dvije godine poslije nakon masakra 20-orice branitelja, 08. rujna 1993., prilikom obilježavanja njihove pogibije od podmetnute minsko – eksplozivne naprave poginulo je još troje branitelja, a 10 ih je ranjeno.


Nakon oslobađanja sela Dereza i Grahovljana, stvoreni su uvjeti za oslobađanje Kusonja koje će se dogoditi na Božić, 25. prosinca 1991. U akciji su sudjelovali pakrački 76. samostalni bataljun, grubišnopoljski 57. samostalni bataljun i jedan dio varaždinske 104. brigade. Grubišnopoljci su napadali iz smjera jučer oslobođene Dereze, 104. brigade krenula je iz smjera smetlišta na predjelu Zukva u Pakracu, a pakračka 3. satnija 76. samostalnog bataljuna krenula je glavnim smjerom preko Pilane i Pakre u smjeru Kusonja.

Akcija je počela oko 13,00. U šumama oko Kusonja, postrojbama su dodijeljeni domaći vodiči koji su ih doveli na polazne linije napada. Na položajima iznad samog sela, neprijatelj je imao minobacače kalibra 120 mm, kojima je prijašnjih mjeseci granatirao Pakrac i okolicu. Prve su prema Kusonju krenule izviđačke patrole, ali na njihovo veliko iznenađenje, nije se previše pucalo. Nakon nekog vremena i dodatnih izviđanja, zaključeno je da je neprijatelj iz tog zloglasnog uporišta, jednostavno, pobjegao!

Istog dana snage požeške 123. brigade, virovitičke 127. brigade i slatinske 136. brigade oslobađaju sela Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači i Ožegovci na cesti Pakrac – Požega te selo Popovci na Psunju.

autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat