Osnovana 7. gardijska brigada “Pume” – 23. prosinca

  23-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1992. godine u Varaždinu je osnovana 7. gardijska brigada Hrvatske vojske “Pume”.

“Pume” su ustrojene od pripadnika 5. bojne 1. gardijske brigade “Tigrovi”, a za prvog zapovjednika brigade bio je postavljen dotadašnji zapovjednik 5. bojne “Tigrova” Ivan Korade.

Iako su pripadnici 7. gardijske brigade bili iz svih dijelova Hrvatske većina postrojbe bila je sastavljena od stanovnika sjeverno-zapadne Hrvatske. U Domovinskom ratu 7. gardijska brigada etablirala se, izvršavajući teške zadaće, kao jedna od najuspješnijih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Tijekom 1993. godine, od veljače do listopada dio brigade sudjelovao je u obrani karlovačkog bojišta na području Generalskog stola. Drugi dio brigade sudjelovao je u obrani zadarsko-šibenskog zaleđa na području od Stankovaca do Novigrada.

Početkom 1994. godine “Pume” su se nalazile u obrani područja između kanjona Krke i planine Velebit, u zoni odgovornosti ZP Split, a tamo su ostale sve do kraja godine.

U prosincu 1994. godine brigada sudjeluje u ratnoj operaciji “Zima 94” gdje daje veliki doprinos osvajanju dominantnih visova na Dinari koje su unatoč silnim neprilikama uspjeli i zadržati.
U BiH 7. gbr sudjelovala je i to vrlo uspješno i u operacijama “Skok 1” i “Ljeto 95”.

Kruna doprinosa “Puma” u Domovinskom ratu zasigurno je bio njihov ulazak u Knin u ratnoj operaciji “Oluja” i postavljanje hrvatske zastave na Kninsku tvrđavu.

Nakon “Oluje”, 7. gbr sudjelovala je i u operacijama “Maestral” i “Južni potez”, da bi se nakon 840 dana borbi na terenima zapovjednog područja Split vratila doma u Varaždin.

Kroz postrojbu je tijekom Domovinskog rata prošlo 4500 branitelja, od kojih je, nažalost, tijekom ratnih djelovanja poginulo 90 pripadnika postrojbe,  jedan se još uvijek vodi kao nestali, a oko 500 pripadnika je ranjeno ili ozlijeđeno.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat