Talačka kriza u Lori – 18. prosinca

  18-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine u splitskoj Ratnoj luci “Lora” Niški specijalci zatočili su 24 škverska dragovoljca.

Jedna od dramatičnih, a slabo ispričanih priča iz Domovinskog rata, dogodila se prije točno 23 godine u Splitu. O događaju koji je itekako značajan za obranu Splita, a u kojem su 24 škverska dragovoljca iz 114. brigade HV-a bila zatočena u Ratnoj luci Lora koju je u to vrijeme držala okupatorska JNA, nažalost vrlo se malo zna.

Temeljem Žitnićkog sporazuma o povratu oduzetog naoružanja Teritorijalne obrane, oduzetog silom prilikom razoružavanja postrojbi TO u svibnju 1990. godine, prva službena primopredaja oružja dogovorena je za 17. prosinca 1991. godine.
Ubrzo je Stipe Bilokapić, zapovjednik 1. bataljuna 114. brigade HV-a, okupio 22 dragovoljca i pridodao im dva radnika Brodogradilišta Split.
“Grupa se presvukla u odore Civilne zaštite 18. prosinca 1991. ujutro, te se čekala zapovijed za pokret koja je došla oko 13h.
Neprijatelj je na sve načine odugovlačio početak, no konačno smo u koloni po jedan, uz temeljit pretres ušli u Loru i odvedeni do skladišta koji se nalazio na sjevernoj strani, uz cestovnu i željezničku prometnicu koja je vodila do same obale luke.” kazao je zapovjednik grupe Goran Kosor i nastavio “Kamioni su ulazili po jedan, kad jednog napunimo, on napusti Loru i formira kolonu koju je osiguravala Vojne policija HV-a, tek onda je mogao ući drugi. To vrijeme smo koristili za pauzu, a kamione smo punili u rekordnom vremenu, kao da smo osjećali da ne može sve ići glatko. Nakon natovarenih sedam kamiona došlo je do prekida rada”
U jednom trenutku, Niški specijalci, njih desetak, bez ikakvih oznaka pripadnosti i činova, do zuba naoružani, stavili su škverske dragovoljce pred zid skladišta, potom ih zatočili, te je počelo maltretiranje i ponižavanje.
Pukovnik koji je u ime JNA nadgledao ukrcaj nije imao nikakav utjecaj na Niške specijalce. Uskoro je počela padati kiša, a pao je i mrak.
S mrakom dolazi i do sukoba JNA s HV, negdje oko 19h počela je provokacijska pucnjava od strane JNA prema pripadnicima 1. bojne 114. brigade koji su ratnu luku Lora držali u okruženju. Na žalost, naši suborci s druge strane žice su zbog nekoordinacije uzvratili, te je došlo do oružanog sukoba u kojem su s naše strane u Loru dolazili trombloni i minobacačke mine.
“Pucnjava je trajala do kasno u noć, kada su nas automatima natjerali u blatnjavi usjek pruge, kojim smo puzali prema istoku, gdje su nas zatvorili u skladište konzervi i nastavili maltretirati i provocirati, spominjući u psovkama Njemačku i Genschera. Govorili su nam: koliko značite svojima kad su satima pucali i po vama.” prepričava mučne događaje iz prosinačke noći Goran Kosor.
Idućeg dana u jutarnjim satima grupa je živa i zdrava našustila “Loru”.
Dio razloga što su ostali svi živi i neozlijeđeni pripada i Španjolcu, promatraču EZ-a, koji se nijednog trenutka nije odvajao od njih iako su ga Niški specijalci u više navrata pozivali na sigurno.

 

izvor – dalmacijanews

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat