Pokolj u Joševici – 16. prosinca

  16-12-2014 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine dogodio se osvetnički zločin nad hrvatskim stanovništvom u Joševici, mjestu u glinskom kraju.

Mjesto je bilo relativno maleno jer je brojalo oko 130 stanovnika. Ratna godina unijela je nemir u svakodnevicu stanovništva koje je bilo starije dobi. Joševički kraj nije bio u direktnim oružanim sukobima, a i ondašnje okupacijske vlasti pobunjenih Srba i vojni zapovjednici su tamošnjim Hrvatima jamčili mir i sigurnost ako se ne budu oružano odupirali okupaciji. Pretpostavlja se da je povod okrutnom zločinu bila osveta za vojnoredarstvenu operaciju koja je u glinskom kraju započela nekoliko dana ranije (operacija „Vihor“). Točnije, u sklopu te napadne operacije, dogodile su se tzv. “gračaničke žrtve“, odnosno stradali su četnici u selu Gračanice tijekom te operacije pa se uzima da je pokolj u Joševici odmazda.

Zločin je počinjen tijekom ranog poslijepodneva u nedjelju 16. prosinca 1991.godine.

Počinitelji su bili članovi izviđačko-diverzantske postrojbe, a sumnja se ponajviše na velikosrpsku paravojnu skupinu “IDG Jose Kovačevića” i dio velikosrpske paravojne skupine “Šiltovi”. Ubijene osobe su mahom starije osobe te četvero djece u dobi od 10 do 16 godina starosti. Smaknuća su izvršena tako što su počinitelji pucali iz blizine automatskim vatrenim oružjem žrtvama u glavu. Oružje je bilo opremljeno prigušivačima tako da su zločinci išli od kuće do kuće i ubijali ljude na licu mjesta. Jedna je osoba preživjela ovaj zločin, unatoč tome što je imala rane opasne po život.

Dugo je Joševica čekala na pravdu točnije do 2008. godine kada je podignuta optužnica protiv šestero građana susjedne Srbije, koje se tereti da su u Joševici, selu nedaleko od Gline, pobili 21 osobu.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat