Počeo napad na Derezu – 16. prosinca

  16-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Prosinac

Dereza je bila snažno neprijateljsko uporište na obroncima Papuka iz kojeg je neprestano napadana sela Badljevina i Omanovac. Zbog toga te zbog njenog strateškog značaja (njenim oslobađanjem olakšalo bi se oslobađanje cijelog Papuka te bi se u potpunosti oslobodila cesta Pakrac – Daruvar), 16. prosinca 1991. pakrački 76. samostalni bataljun pokreće operaciju „Maslačak“, tj. oslobađanje sela Dereza.

Akcija je započela 16. prosinca 1991. u 07,00 sati kratkom topničkom pripremom. U akciji je sudjelovala badljevačka 4. satnija 76. samostalnog bataljuna pod zapovjedništvom Marijana Čapeka, siračka satnija daruvarskog 52. samostalnog bataljuna te čakovečki 54. samostalni bataljun.
Badljevačka satnija je u 08,30 sati probila prvu neprijateljsku liniju na glavnom smjeru napada. Lijevo od njih, napadala je siračka satnija s dva tenka da bi oslobodila Donje Grahovljane, a desno prema Maloj Derezi čakovečki bataljun.

Hrvatski branitelji su nakon žestoke borbe došli do prvih kuća, a onda su dobili zapovijed da se moraju povući na početne položaje jer napadi s bokova prema Maloj Derezi i Donjim Grahovljanima nisu uspjeli. Branitelji su ponovo pokušali istim pravcem 18. prosinca, ali napad je odbijen. Nakon nekoliko bezuspješnih napada, na Badnjak, 24. prosinca 1991., Badljevčani konačno oslobađaju Veliku Derezu, a postrojbe MUP-a pod zapovjedništvom Đeme Paloša Malu Derezu. Istog dana virovitička 127. brigada oslobađa sela Donje, Srednje i Gornje Grahovljane i tako omogućava daljnje oslobađanje Zapadne Slavonije.

autor teskta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat