Dnevnički zapisi srpskog vojnika – dio jedanaesti

  16-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Ratni dnevnik pripadnika četničke paravojne formacije “Belih orlova” kojeg je vodio za vrijeme svojeg dvotjednog boravka na novogradiškom ratištu, odnosno sve do bitke za Mašičku Šagovinu. U toj bitci hrvatske su snage zadale velik udarac neprijateljskoj vojsci i oslobodile to strateški iznimno važno mjesto. Tada je i zarobljen ovaj dnevnik koji će iz dana u dan biti objavljivan na portalu dogodilose.com u 13 dijelova. 

 

16.12.’91. PONEDELJAK (DVANAESTI DAN)

Još ništa u vezi razmene zarobljenika. Danas je situacija nešto mirnija. Spustila se gusta magla, ne vidi se ni prst pred okom. Nema više ni artiljerijskih ni minobacačkih napada. Puca se pešadijskim naoružanjem i to nasumice. Danas je stiglo i 38 četnika iz Okučana kao pojačanje. Došlo ih je 40 ali je jedan u toku prebacivanja poginuo a drugi je ranjen. Obadvojica su pogođena od svojih suboraca na putu od Širinaca do Šagovine. Primetila ih ustaška patrola i zapucala po njima. Ovi se toliko isprepadali da počnu nasumice da pucaju u svim pravcima, sudarajući se međusobno. Poginuo momak 20 god. Iz Srebrenice, dobio je metak u potiljak. Radi takve situacije novajlije su zadržane u školskoj sali radi kakve takve obuke.

Sam dolazak pojačanja smirio je atmosferu i digao moral boraca i stanovnika sela. Dobili smo pojačanje i u naoružanju: minobacače, puškomitraljeze i zolje. Uspeo sam da se izborim da dobijemo par AP i jedan PM. Sada smo svi naoružani sa automatskim oružjem. Moja desetina je jedna kompletno tako naoružana. Sada je i ovde atmosfera vedrija, samo da se magla digne. Par metaka je u toku moje straže prošlo opasno blizu mene. Jedan se zabio u drvo pored koga sam stajao. Moj srećni dan.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat