Dnevnički zapisi srpskog vojnika – dio deseti

  15-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Ratni dnevnik pripadnika četničke paravojne formacije “Belih orlova” kojeg je vodio za vrijeme svojeg dvotjednog boravka na novogradiškom ratištu, odnosno sve do bitke za Mašičku Šagovinu. U toj bitci hrvatske su snage zadale velik udarac neprijateljskoj vojsci i oslobodile to strateški iznimno važno mjesto. Tada je i zarobljen ovaj dnevnik koji će iz dana u dan biti objavljivan na portalu dogodilose.com u 13 dijelova. 

 

15.12.’91. NEDELJA (JEDANAESTI DAN)

Danas je pre podne stigla poruka u Okučane da ustaše nude razmenu naših šest četnika za njihovih 6. Imamo samo informaciju da su dvojica ranjena. Važno je ipak da su živi. Razmena će se obaviti uskoro. Današnji dan je bio miran. Pucalo se na nas iz šume ali mi nismo odgovarali. PAM nam se zaglavio i nadamo se da ustaše neće napasti dok ga ne popravimo, jer nas ionako malo ima. Kada bi samo znali koliko smo slabi. Na liniji koja spaja selo Šagovinu i Trnavu (oko 2km) ima nas samo 12. Zato kada pucamo idemo da menjamo položaje, pa izgleda da nas ima više.

Bez naslova

Premeštanja sa položaja na položaj nesme biti glasno zbog snajpera, također rano ujutro i kasnije uveče nekoliko (2-3) nas mora ići u napuštenu kuću i odatle pucati da izgleda da i tamo ima ljudi. Tih 500m mi je najteže preći. Čistina, mesečina i sve se vidi. Imam osećaj da me gledaju i da sam na nišanu i svaki čas očekujem da zapucaju. Jedva čekam da sve ovo prođe i da se mogu opustiti, a da ne postanem paraonik.

Većina ovde strašno pije pa se valjda zato i ne plaše. Međutim u borbi ta njihova hrabrost ne vredi puno. Zato i ne volim pomisao da bih sa njima trebao ići u neki ozbiljniji napad. Ne bih bio siguran da ima tko da mi štiti leđa. Moje odeljenje (nas je sada 6) je relativno među boljima, ali smo skoro svi ovde prvi put, pa smo dosta neiskusni. Ipak su to dobri.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat