Potpisan Daytonski sporazum – 14. prosinca

  14-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1995. godine službeno je potpisan dokument na osnovu kojeg je uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini, određen ustroj Bosne i Hercegovine, a i manje-više je određen kompletan politički život u BiH nakon rata.
Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, predsjednik BiH Alija Izetbegović i predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević su potpisali u Parizu Daytonski sporazum.

Postavlja se pitanje što su tu radili hrvatski i jugoslavenski predsjednik, međutim sasvim je jasno kako Alija Izetbegović nije predstavljao bosanskohercegovačke Srbe i bosanskohercegovačke Hrvate te se morao naći netko tko će njih predstavljati.

Upravo zbog toga je tim sporazumom određeno da će svaki od 3 konstitutivna naroda birati svog člana u Predsjedništvo BiH. Također je određeno i teritorijalno ustrojstvo od 2 entiteta: hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH (već ustrojene Washingtonskim sporazumom) na 51 % teritorija i Republike Srpske na 49 % teritorija.

Od Brčkog je napravljen distrikt koji povezuje oba entiteta. Od napravljenih teritorijalnih izmjena koje su uslijedile važno je napomenuti povlačenje HV-a i HVO-a koji su bili pred Banja Lukom, povlačenje VRS-a iz prostora oko Sarajeva i ustupanje koridora do Goražda Armiji BiH. Od okupiranih hrvatskih područja u Bosanskoj Posavini vraćen je samo Odžak, a važno je napomenuti i da je simbol genocida Srebrenica ostao u Republici Srpskoj.

Dayton


Ono što je utvrđeno Washingtonskim sporazumom, tj. mirovnim sporazumom između Hrvata i Bošnjaka je unešeno u Daytonski sporazum, a to su utapanje Hrvatske Republike Herceg-Bosne i dijela BiH koji se zvao Republika BiH (dio pod bošnjačkom kontrolom) u Federaciju BiH i uspostavljanje 10 županija u istoj.
Za provedbu sporazuma zadužen je Ured visokog predstavnika koji ima široke ovlasti, a tog predstavnika postavlja međunarodna zajednica koja tako nad BiH ima protektorat.
Najvažnije u tome, a to je ishod rata je takav da nitko od 3 strane nije pobijedio u ratu u BiH.

 

autor teksta – Matej Vegar

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat