Osnovana Franjevačka mladež u Hrvatskoj – 14. prosinca

  14-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1992. godine u Zagrebu, točnije franjevačkom samostanu na Kaptolu 9 osnovana je Franjevačka mladež Hrvatska, skraćeno Frama.

Frama je bratstvo mladih koji su mladi okupljeni oko Isusa Krista i Božje riječi te djeluju, potaknuti snagom Duha Svetoga, po uzoru na sv. Franju Asiškog.
Odatle i naziv „Franjevačka“, ali uz to i zato što Frama djeluje u sklopu velike franjevačke obitelji. Pojam „mladež“ obuhvaća mlade ljude u razdoblju od 14. do 30. godine života, koji su odlučili  dublje zaviriti u svoj život, tražiti smisao svojega postojanja i usmjeriti svoj način života prema pravim vrijednostima, prepuštajući „kormilo“ Bogu uz pomoć franjevačke obitelji.

Frama je počela dijelovati 80-ih godina 20. stoljeća u Italiji, a u naše krajeve dolazi početkom 90-ih, zajedno sa osamostaljivanjem naše Domovine.

Danas  u Hrvatskoj postoji 78 bratstava Franjevačke mladeži (najčešće vezani uz franjevačke samostane) u kojima Krista po primjeru na svetog Franju Asiškog slijedi oko dvije tisuće framaša.

Meni osobno, Frama je promijenila život i učinila ga mnogo smislenijim jer sam kroz tih 5 godina bolje upoznao sebe, svoje bližnje i na kraju krajeva razvio svoj odnos s Bogom koji se i dalje razvija iz dana u dan. Biti framaš i odrastati u Frami je privilegija, Frama nije samo skup mladih već obitelj, braća i sestre koji djeluju u zajedništvu s Bogom Ocem. Ta braća najveće su blago i tko ih ima može reći da je postigao nešto veliko u životu! Naš sveti Franjo jednom je priliko uskliknuo Gospodin mi je dao braću!, eto tim usklikom i ja želim zahvaliti Gospodinu na braći i sestrama koji me okružuju.

Čestitke svim Framašima, danas je naš dan! 🙂

 

Na fotografiji sudionici IX. duhovnog kapitula Zagrebačkog područnog bratstva.


Fotografija i dio teksta preuzeti s www.frama-portal.com

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat