Izvlačenje poginulih iz šume Rosinjača – 13. prosinca

  13-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine odigrala se akcija izvlačenja tijela poginulih branitelja u bitci u šumi Rosinjača kraj Osijeka.

Punih sedam dana trajale su tajne pripreme za akciju izvlačenja tijela poginulih branitelja.
Izvidnici iz bojne Frankopan ispitivali su teren danima i konačno je donesena odluka da se krene u noći između 12. i 13. prosinca.

U mrklome mraku, po iznimnoj hladnoći i smrznutoj oranici, kroz kukuruze i prijeteća minska polja, u Rosinjaču su stigli pred zoru.
S njima je na svoju odgovornost išao i tadašnji snimatelj HTV-a Mario Romulić, koji je kamerom zabilježio akciju izvlačenja tijela, ali tu snimku televizija je tada odbila emitirati uz obrazloženje da bi to loše djelovalo na moral branitelja.

Prizore koji su njihove suborce dočekali po dolasku na mjesto tragedije teško je riječima opisati. Tijela su im bila izrešetana, a prema viđenome pretpostavili su i da su neki od njih bili ranjeni, a zatim ubijeni hicima iz neposredne blizine.

Dok su skupljali njihova tijela, izvidnici iz bojne Frankopan čuvali su stražu. Neprijatelj je bio blizu. Do šume je dopirao njihov žamor, zvuk motora tenkova.

“Tijela su im bila smrznuta, nismo ih mogli nositi, pa smo ih umatali u šatorska krila i jedino što smo mogli bilo je vući ih. Najgore je bilo kroz kukuruzište, a kako se razdanjivalo i sunce izlazilo, tijela su im se odleđivala i počeo se osjećati neugodan miris.” prepričava jedan od branitelja koji je sudjelovao u ovoj akciji.

Brigadni general Mladen Mikolčević koji je vodio ovu akciju i čije dojmove možete poslušati u dokumentarnom filmu na kraju članka pojasnio je kako leš od 70 kilograma u takvom stanju teži 150 kilograma!

Valja spomenuti i to kako jedno tijelo, ono Mihajla Pelegrina ni dan danas nije nađeno.

Zahvaljujući ovim neizmjerno hrabrim ljudima, obitelji poginulih mogle su dostojno pokopati svoje mrtve!

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat