Osnovano Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – 12. prosinca

  12-12-2014 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine osnovano je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana odlukom predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana.

Iako je to već vrijeme otvorene neprijateljske agresije na Hrvatsku, stvaranje hrvatskog zrakoplovstva seže čak mjesecima ranije. Osnovni oblici organiziranja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) vežu se uz osnivanje zrakoplovnih skupina pri Zapovjedništvu Zbora narodne garde te u okviru operativnih zona i brigada.  Osnovna zamisao bila je okupiti pilote i ostale zrakoplovce koji su napustili JNA, pružiti stručnu pomoć postrojbama ZNG-a, te stvoriti jedinstven sustav zemaljskog promatranja, javljanja i PZO RH. U početku su okupljale pilote iz sportskih aeroklubova, a koristile su se poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima koji su uredbom Vlade RH iz rujna 1991. godine dani na uporabu Ministarstvu obrane, a koji su uostalom i jedini kojima je Hrvatska u to vrijeme raspolagala. Svaki let, izviđanje, prijevoz hrane, robe, oružja ili ranjenika, po mraku, s improviziranim navođenjem i pod stalnom metom neprijateljskih zrakoplova predstavljao je čistu ljubav prema Domovini.

Preuzimanjem vojarni i zrakoplovnih baza te aerodroma tijekom rujna i prosinca 1991. započinje se s osnivanjem prvih zrakoplovnih eskadrila i postrojbi zračnog motrenja i navođenja. Najznačajniji je bio samostalni zrakoplovni vod Osijek osnovan 8. listopada 1991. koji je improviziranim bombama izvodio napade na neprijateljske položaje tijekom opsade Vukovara.

Formiranjem HRZ i PZO te uključivanjem postojećih i osnivanjem novih postrojbi, ratno zrakoplovstvo postaje značajna grana Hrvatske vosjke. Do kraja 1993. HRZ i PZO raspolažu zračnom flotom koju čini 21 borbeni avion MiG-21, 6 borbenih helikoptera Mi-24 i 15 transportnih helikoptera Mi-8. Sposobnost ratnog zrakoplovstva pokazala je svoj nemjerljiv doprinos tijekom završnih vojnoredarstvenih operacija 1995. godine.

Bilo je to vrijeme bez razvijene tehnike, radara, s manjkom sredstava i zrakoplova, ali s hrabrim ljudima i još nevjerojatnijim pothvatima.

(na fotografiji je zarobljavanje prvog neprijateljskog helikoptera kod Male Gorice)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat