Bitka na Rosinjači – 5. prosinca

  05-12-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine odigrao se jedan od najherojskijih, ali i najtragičnijih događaja u Domovinskom ratu s kojim je javnost slabo upoznata – BITKA NA ROSINJAČI.

Tog 5. prosinca 1991. godine snage JNA i četnici krenuli su nakon strahovite topničke pripreme u konačno osvajanja grada Osijeka. Opći oklopno-pješački napad bio je najjači upravo ondje gdje ga se najmanje očekivalo u Rosinjači.

Rosinjača je šuma koja se nalazi na južnom prilazu gradu Osijeku.

Zbog toga što na tom pravcu nije očekivan veći prodor srpskog agresora, položaje u šumi Rosinjača držalo je tek 50-ak pripadnika 106. osječke brigade HV-a, a ne kako se uglavnom navodi – svega 16 vojnika.

U neravnopravnoj borbi, pokušavajući zaustaviti prodor daleko jačeg i brojnijeg neprijatelja (u snazi oklopno-mehaniziranog bataljona), toga dana izginulo je nakon trosatne borbe 16 hrvatskih branitelja.

Međutim, njihova žrtva nije bila uzaludna jer su svojim otporom na kratko zaustavili neprijatelja, omogučivši konsolidaciju obrane na južnom prilazu Osijeku. Na taj su način spasili grad Osijek koji 5. prosinac 1991. pamti kao “Dan D” – tog dana sveukupno je u obrani Osijeka na njegovim prilazima poginulo 26 pripadnika 106. osječke brigade HV-a. Istog dana pao je i Tenjski Antunovac (također južni prilaz Osijeku).

Poginuli u Rosinjači: Salko Ahmić (44), Ivica Babaja (27), Pavao Begonja (30), Stjepan Ezer (30), Damir Farago (32), Berislav Genčić (20), Zoran Gnjatović (29), Ivan Hap (40), Zoran Kišasondi (24), Siniša Knežević (26), Mladen Milanković (35), Davor Milas (18), Matija Olujić (19), Ivan Sekanić (38), Goran Stjepanović (21) i Mihajlo Pelegrin (42).

Najmlađi od njih, Davor Milas u trenutku pogibije bio je učenik Trgovačke škole. U toj je školskoj godini trebao maturirati, a u spomen na njegovu žrtvu škola se od prije nekoliko godina službeno zove Trgovačka i komercijalna škola „Davor Milas“.

Tijela branitelja izvučena su tek u noći s 12. na 13. prosinca, ali ću o tom herojstvu vojnika bojne Frankopan i suboraca poginulih za tjedan dana.

 

 

(na fotografiji dio postrojbe koja je branila Rosinjaču snimljen prije bitke)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat