Osnovana 154. brigada – 1. prosinca

  01-12-2014 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine osnovana je 154. brigada Hrvatske vojske.

154.brigada HV-a ustrojena je 1. prosinca 1991. godine temeljem odluke Ministra obrane Republike Hrvatske u Pazinu te je sastavljena od vojnih obveznika Buzeštine, Labinštine, Pazinštine, Poreštine te vojnika s područja nekadašnje Bujštine. Brigada je organizirana u tri borbene bojne („Pazinski boškarini“, „Malvazijski tigrovi“ i „Porečki prči“), postrojbe borbene potpore, pristožerne postrojbe i postrojbe logistike. Krajnje odgovornim pristupom zapovjednih sastava svih razina, u vrlo kratkom vremenu, do sredine ožujka, dovodi se veći dio snaga u najviši stupanj uvježbanosti za preuzimanje ratnih zadaća na bojišnici.

Sukladno zapovjedi zapovjednika OZ Rijeka, već početkom travnja 1992. godine brigada preuzima borbene zadaće na Ličkoj bojišnici, najprije kao operativna pričuva zapovjednika OG Lika, a već u svibnju iste godine i kao obrambena snaga na prvoj crti bojišnice na području Ivčevića kose. Godine 1993.brigada jednim dijelom svojih snaga organizira obranu na području Ličkog Osika, Mušaluka i Budačkog mosta.

Godina 1994. je za brigadu gotovo najintenzivnija gledano s aspekta boravka na bojišnici. Te godine brigada u razdoblju od siječnja do svibnja brani grad Otočac u vrlo zahtjevnoj obrambenoj zadaći. Nakon preustrojavanja 154. br. HV u 154. dp HV (preustrojavanjem je brigada dodatno ojačana većim brojem ljudstva i borbene tehnike), sredinom rujna odlazi na područje Perušićke kose gdje organizira aktivnu obranu.

Ista pukovnija bila je uključena u VRO „Oluja“ uz prethodno ostvarenu suradnju sa 9. gardijskom brigadom. Na pomoćnom smjeru napada lijevim krilom Krbavskog polja i sudjeluje u oslobađanju cijelog prostora Krbavskog polja i Udbine, te područja oko plitvičkog Ljeskovca, Uvalice i Prijeboja. Nedugo zatim izbija na međunarodno priznatu državnu granicu RH u dolini rijeke Une.

Nakon „Oluje“ pukovnija je 26. rujan 1995. demobilizirana, a kroz brigadu je u četiri godine njena postojanja prošlo 5.800 pripadnika.

preuzeto s www.154brigada.com.hr

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat