Započela operacija “Zima ’94” – 29. studenog

  29-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Oslobodilačke akcije,Studeni

Na današnji dan 1994. godine započela je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske – “Zima ’94” pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine.

Operacija “Zima ’94” odvijala se u razdoblju od 29. studenog do 24. prosinca 1994. godine na području Livanjskog polja i planine Dinare.

Oslobođeno je područje širine 10 km i dubine 20 km – ukupno 200 četvornih kilometara.

Cilj operacije bio je posredno oslabiti pritisak bosanskih Srba na zaštićeno područje Bihaća, potisnuti neprijatelja s Dinare i Livanjskog polja, te sa Golije i Staretine. Zatim, posredno, utjecati na stabilnost situacije u Kupreškom polju i otkloniti mogućnost da Srbi iz Livanjskog polja pokušaju bočnim udarima ugroziti Sinj ili Livno.

Operacija je započela u trenutku kad su borbene skupine 126. domobranske pukovnije ušle u međuprostor neprijatelja koji ništa i ne sluti.  Ubacivanjem borbenih skupina u pozadinu neprijatelja prije početka frontalnog i bočnog napada nastojala se ostvariti pozicijska prednost nad neprijateljem. Ulazak 126. domobranske pukovnije u pozadinu bio je iznimno težak, zbog visokog snijega i niskih temperatura.
Dan kasnije, 30. studenog 1994. počinju frontalni udari na iznenađene postrojbe bosanskih Srba. Tijekom idućih dana, sve do 7. prosinca 1994. hrvatske snage (7.GBr, 5. GBr, 4.GBr, 114. Br. i 80. dp., 1. HGZ ali i postrojbe HVO-a(!)) u krajnje nemogućim, zimskim uvjetima surove mećave uspijevaju ovladati visovima Dinare i toga dana dolazi do stabilizacije bojišnice na Dinari.

Neću sada previše pisati o cijelom tijeku operacije, jer ću kroz prosinac povremeno pisati o njoj.

 

(na fotografiji pripadnik 4. gardijske brigade “Pauci” Goran Atlija u operaciji “Zima ’94”)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat