Okupacija Čepikuća – 24. studenog

  24-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Studeni

Na današnji dan 1991. godine pale su Čepikuće, mjesto u Dubrovačkom primorju uz samu granicu s BiH.

Još od 1. listopada kada je počela bitka za Dubrovnik, a još više od 4. listopada kada je okupirano Slano, Čepikuće su bile mjesto gdje agresorska vojska dva mjeseca lomila vrat.

Čepikuće su postale mitsko i neosvojivo mjesto, a tome svjedoče i članci u podgoričkim novinama “Pobjeda” u kojima se za Čepikuće ustalio naziv “hercegovački Vukovar”.

Novinar podgoričke „Pobjede“, Dražen Drašković, ovako piše: „Kada smo prvi put čuli to ime ruke su nam bile na glavi, hvatale su nevjericu i bol kojima je naša svijest tražila odgovor na žrtve hercegovačkog rata. Tamo negdje u prvim danima oktobra. Od tada su nastavile da žive u svakom našem tekstu, u svakoj vojničkoj priči, u tužbalicama majki i leleku očeva. U našoj potrebi za osvetom, naravno. Čepikuće.”

Pad ovoga malog sela od tek 80 kućanstava, koji se dogodio za nove ofenzive JNA, 24. studenog 1991., dočekan je u Crnoj Gori s općim oduševljenjem.

Nakon pada Čepikuća i okupacije zapadno dubrovačkog primorja neprijateljske snage su došle nadomak Stona, gdje su imali plan okupacijom Stona prodrijeti na Pelješac čime bi strateški zaokružili i omogućili lakši prodor u dolinu Neretve. Više o tim događajima čitajte ovdje.

Zanimljivo, „Pobjeda“ je Čepikućama posvetila niz reportaža, a među vojnicima JNA s oduševljenjem se pjevalo „Oj, Tuđmane, jel’ moguće, padoše ti Čepikuće“ te se najavljivalo da kad su pale Čepikuće sve je ravno do Zagreba! Generala Radomira Eremiju, zapovjednika Titogradskog korpusa, general je Vladimir Boljević posebno pohvalio za to osvajanje: „Napad na Čepikuće, Vaše neposredno angažovanje i komandovanje tom akcijom, samo je jedan od primjera Vaše lične hrabrosti. Sa komandantom takvih osobita i kvaliteta bilo je zadovoljstvo izvršavati svaki zadatak.”.

Slast generala zbog osvajanja ovoga sela kratko je trajala. Svega par mjeseci kasnije, dana 21. svibnja 1992. pripadnici I. i IV. gardijske brigade HV-a oslobodili su hrvatske Čepikuće.

dio članka preuzet s portaloko.hr

 

Na fotografiji heroj Čepikuća i Domovinskog rata Nijaz Batlak/Mate Šarlija Daidža

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat