Ubijen Goran Alavanja – 23. studenog

  23-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Studeni

U noći 23. studenog 1990. godine maskirani teroristi na cesti Obrovac-Benkovac napali su policijsku patrolu i rafalom iz strojnice ubili Gorana Alavanju.

Tom prilikom teško je ranjen policijski inspektor Stevan Bukarica, dok je Jovo Graovac neozlijeđen.

Goran Alavanja

TKO JE GORAN ALAVANJA i zašto nitko o njemu ništa ne zna?
Mnogi ga smatraju prvom žrtvom Domovinskog rata, a mnogi to niječu.
Priča ima dakako dvije strane.

Jedna od njih je ta da je Goran Alavanja bio jedan od mnogobrojnih Srba koji su branili svoju domovinu Hrvatsku nakon početka “Balvan-revolucije”.
Ta verzija priče kaže kako su Alavanja i kolege na službenoj dužnosti i u službenoj odori Ministarstva unutarnjih poslova RH imali zadatak kontrolirati područje i spriječiti moguće nerede i eventualna maltretiranja mirnih građana.
Oko 1,30 iza ponoći, pod okriljem mraka, do policijskog se vozila prišuljalo nekoliko maskiranih terorista i zasulo ga rafalnom paljbom iz automatskog oružja. Alavanja, koji je sjedio na vozačkom mjestu, pogođen je sa sedam metaka i na mjestu je preminuo. Suvozač Bukarica je ranjen, a Graovac je prošao neozlijeđen. Ubojice su svu trojicu izbacili iz automobila, oteli oružje i pobjegli s vozilom.

Druga verzija je poprilično ista s jednom bitnom razlikom – Alavanja, Bukarica i Graovac nisu nosili uniformu i grb MUP-a RH, odnosno šahovnicu, već oznake jugo-milicije.

Postoji i teorija kako su taj dan na tom punktu trebali biti hrvatski policajci, no došlo je do promjene rasporeda za koji teroristi nisu znali te je tako stradao Goran Alavanja.

Istina se nije saznala sve ove godine, a Goran Alavanja prvo je ime na policijskim popisima neriješenih ubojstava od 1990. do 2001. godine, a danas se njegovo ime nažalost uglavnom koristi za samopromidžbu lijevih medija koji tvrde da se tadašnje hrvatsko vodstvo sramilo i zataškalo da je prva žrtva po nacionalnosti Srbin.

Ukoliko potražite Gorana Alavanju u registru branitelja vidjet ćete 111 dana u borbenom sektoru u ododri MUP-a RH.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat