Sjećanje na heroja Dragu Petrovića Gasa – 21. studenog

  21-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Studeni

Na današnji dan 1992. godine poginuo je jedan od heroja Domovinskog rata – Drago Petrović Gas, čije ime nosi 1. bojna 15. domobranske pukovnije.

Drago Petrović Gas rođen je 12.12.1943., a u obranu Domovine uključio se na samom početku, za vrijeme balvan-revolucije, kada je sudjelovao u nabavi oružja za HV.

U ratu je sudjelovao kao pripadnik Zbora narodne garde, 113. Šibenske brigade i na koncu 15.domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. iz svojeg Skradina.

U Skradinu je držao restoran “Prstaci” u kojem je ugostio najpoznatije goste poput Olivera Dragojevića, a u studenom 1992. restoran su trebali posjetiti visoki hrvatski dužnosnici. Tom prilikom otišao je roniti školjke na obližnje Prokljansko jezero od kuda se nikada nije vratio. Samo stradavanje ima više lica, priča se o neprijatejskoj diveziji, nesretnom slučaju pri ronjenju itd. Njegova je smrt obavijena velom tajni i o njoj se i danas vrlo malo zna.

Drago Petrović Gas jedan je od najvećih heroja Skradina koji se u bitici za Šibenik uspješno obranio upravo zahvaljujući njemu koji je vodio obranu grada.

Pročitajte što o njegovoj ulozi u bitci za Šibenik kaže general Rahim Ademi: “Zaboravlja se uloga Vodičana u zaustavljanju napada prema Vodicama i deblokadi Šibenika. Uloga Skradina i postrojba u zaleđu koje su ostale na svojim položajima iako su imale zapovijed da ih napuste i zađu na lijevu stranu Krke, što treba zahvaliti pok. Dragi Petroviću Gasu, koji se s tim nije složio. Da su to učinili, Šibenik bi ostao bez pitke vode.”

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat