Ubijen Branimir Polovina – 20. studenog

  20-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Studeni

Na današnji dan 1991. godine na Ovčari je ubijen radijski tehničar Hrvatskog radija Vukovar i jedan od najbližih suradnika Siniše Glavaševića – Branimir Polovina.

Branimir Polovina rođen je 22.6.1950. u Vukovaru. Osnovnu školu “Vladimir Nazor” pohađao je u Vukovaru, a srednju tehničku školu, smjer radio-mehaničara, u Vinkovcima. Od 1.9.1972. godine djelatnik je Radio Vukovara, gdje je radio na mjestu radijskog tehničara do 20.11.1991. godine.

Na početku agresije Republike Srbije na Republiku Hrvatsku 1991. godine, Branimir Polovina dragovoljno se uključio u obranu Vukovara i svoje domovine Republike Hrvatske. Hrvatski Radio Vukovar, zahvaljujući radijskom tehničaru Branimiru Polovini, radio je cijelo vrijeme agresije do 18.11.1991. na kojem je Branimir obavljao sljedeće poslove:

  • snimao reportaže na terenu
  • improvizirao studio u nemogućim uvjetima na tri lokacije u gradu, gdje se radio morao seliti zbog ratnih djelovanja
  • brinuo da djelatnici HRV-a imaju hranu i vodu
  • druge kolege učio je poslu radijskog tehničara kako bi radio mogao nastaviti s radom u slučaju da on pogine.

Uz sve obveze i strahote koje nosi rat, Branimir Polovina i njegova djevojka Zvezdana Budić vjenčali su se 20.7.1991. godine. Branimir Polovina sa svojim kumom Sinišom Glavaševićem zarobljen je u vukovarskoj bolnici 18.11.1991. Iako je Branimir Polovina po nacionalnosti Srbin, i u obrani Vukovara se nije služio oružjem, agresori Branimiru Polovini nisu mogli oprostiti hrvatsko domoljublje te su ga 20.11.1991. ubili na Ovčari.

Branimir Polovina identificiran je u veljači 1997. godine te sahranjen u ožujku iste godine u Zagrebu na groblju Mirogoj, pored svojeg prijatelja Siniše Glavaševića.

Kao istinski branitelj, Branimir Polovina je pokazao kako se domoljub postaje djelom i žrtvom za domovinu.

 

Preuzeto s vecernji.hr

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat