Ovčara – 20. studenog

  20-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Studeni,Zločini

U noći s 20. na 21. studeni 1991. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili su na Ovčari u blizini Vukovara najveći pokolj u Domovinskom ratu.

Padom Vukovara, obični hrvatski civili grada sklonili su se u vukovarskoj bolnici te su, zadjedno sa tamošnjim pacijetnima vjerovali da će biti sigurno evakuirani pod nadzorom međunarodnih promatrača.

Međutim, kada je srpska vojska stigla do bolnice, nastala je kaotična situacija jer su vojnici upali u instituciju i postali agresivni prema ranjenicima. Srpska vojska deportirala je tristotinjak prebivatelja bolnice u autobusima do logora Ovčara.
Logor Ovčara bio je otvoren u listopadu 1991. godine na mjestu nekadašnje VUPIK-ove frame.

Razulareni, pijani uniformirani pripadnici Teritorijalne obrana, JNA (pod zapovjedništvom Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i drugih), četnici, šešeljevci, arkanovci i drugi činili su strahote u logoru, premlaćujući, maltretirajući i terorizirajući zarobljenike. Zarobljenici su na kraju odvedeni na strijeljanja.

Konačan broj žrtava nije poznat, no smatra se da je te noći ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika. Među njima bili su i francuski ratni dobrovoljac Jean-Michel Nicolier i novinar Siniša Glavašević, ali i tri žene od kojih je jedna bila u 7. mjesecu trudnoće.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat