Rođen Domagoj Gabrić – 3. studenog

  03-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Studeni

Na današnji dan 1966. godine u Metkoviću je rođen Domagoj Gabrić koji kao apsolvent likovne akademije odlazi ’91. dobrovoljno u rat gdje pogiba 13. listopada iste godine.

Kao četverogodišnji dječak, Domagoj s roditeljima i sestrom seli u Zagreb. Već u osnovnoj školi u novozagrebačkom naselju Utrine vidljivi su njegovi afiniteti prema crtanju. Upisuje srednju školu Primjenjene umjetnosti, a nakon toga i likovnu akademiju, smjer- grafika, u klasi Miroslava Šuteja.

“Početkom devedesetih Domagoj je Gabrić bio jedan od najtalentiranijih studenata Akademije. Radio je diskontinuirano, s pauzama, no kada bi raspoložen krenuo slikati brzo bi nastalo zanimljivo djelo koje bi jasno pokazivalo da mladi autor ima potencijal za velika ostvarenja.” kazao je o njemu likovni kritičar Saša Pavković.

Ovaj talentirani umjetnik i hrabri branitelj posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a posmrtno su organizirane izložbe njegovih likovnih radova u Metkoviću i u Zagrebu, te je objavljena monografija radova “Domagoj Gabrić”.

Njegove radove možete pogledati i na stranici – Domagoj Gabrić 1966-1991.

(na fotografiji Domagoj završava svoj rad na stadionu NK Neretve u Metkoviću)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat