U bitci za Vukovar pao Lužac – 2. studenog

  02-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Studeni,Zločini
Na današnji dan 1991. godine domaći pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA i arkanovaca osvojili su vukovarsko naselje Lužac te u njemu započeli stravičan pokolj.

Zauzimanjem Lušca pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili su na Dunav te odsjekli branitelje Vukovara od branitelja Borova Naselja. Tako hrvatski branitelji s položaja u Borovu Naselju i kod Trpinjske ceste više nisu mogli svoje ranjenike ikako kvalitetnije liječiti, jer ih nisu mogli dovesti niti do vukovarske bolnice.Domaći srbi su pri samom ulasku prokazivali svoje dotadašnje susjede i upiranjem prsta im zauvijek presudili smrtnu kaznu (nerijetko i sami sudjelovali u izvršavanju iste).
 
Po ulasku u Lužac pobijeno je čak 59 Hrvata(!!).
 
Lužački pokolj ostao je gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti, pa je i više od dvadeset godina nakon njega ostao nepoznat i zaboravljen. Na lužačku tragediju podsjeća samo još križ u središtu sela kraj kojeg se svake godine na današnji dan prisjećamo 59 nevinih žrtava srpskog terora.Slom obrane Lušca ujedno je označio i početak sloma obrane Vukovara, kojeg su agresori okupirali 18. studenoga 1991. godine.

Kako je Arkan pripremao svoju paravojsku za napad na Lužac (vrlo zanimljivo) i osvrt Mladog Jastreba-
…i snimke po ulasku Srba (i Cyrus Vancea!!) u Lužac –

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat