Osnovana 9. gardijska brigada “Vukovi” – 1. studenog

  01-11-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Studeni

Na današnji dan 1992. godine osnovana je 6. gardijska brigada “Vukovi”, a ubrzo je preimenovana u 9. gardijsku brigadu Hrvatske vojske.

9. gardijska brigada “Vukovi” stvorena je iz postrojbi koje su tijekom 1991.-1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema “kralježnici Hrvatske”. Bile su to 118. i 133. brigada ZNG-a, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva Hrvatske.

Prvi zapovjednik “Vukova” bio je general Mirko Norac, dotadašnji zapovjednik 118. brigade ZNG.

Promjenu imena objasnio je general Janko Bobetko u svojoj knjizi “Sve moje bitke”:
Brigada je izvorno nosila broj 6, odnosno, bila je 6. gardijska brigada. Šaljivu podudarnost se primijetilo tek tjedan dana kasnije. Naime, gardijska brigada iz Gospić
a je dobila isti broj, kojeg je imala i Titova 6. lička. Tako su šale o sličnostima i istovjetnostima Tuđmana i Tita dobile pojačanje time što je Tuđman, pored bijele zapovjedničke odore, Brijuna, i prije svega, time što je Zagorac i državni predsjednik, kao i Tito, “dobio i svoju 6. ličku.” Nakon tjedan dana, brigadi je dodijeljen novi broj.

Odmah po osnutku brigadu su čekale teške zadaće, jer su tijekom zime 1992./1993. četničke provokacije i napadi manjih razmjera bili dio svakodnevice. Usprkos slabim uvjetima života i rada (pomanjkanje opreme koje se tada osjetilo u svim postrojbama HV-a), “Vukovi” su se odmah po osnutku predstavili kao respektabilna postrojba, na koju se Hrvatska uvijek s pravom mogla osloniti.

Osobitu važnost brigada je imala u operacijama “Maslenica” i “Medački Džep”, a kao kruna njezina vojnog puta došla je “Oluja u kojoj su “Vukovi” u složenim akcijama odradili odličan posao.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat