Humanitarni konvoj “Libertas” ušao u Dubrovnik – 31. listopada

  31-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Listopad
Na današnji dan 1991. godine u Dubrovnik je ušao humanitarni “Konvoj Libertas”.

“Konvoj Libertas” naziv je za dijelom organiziranu, a dijelom samoinicijativnu humanitarnu akciju probijanja pomorske blokade Dubrovnika za vrijeme okupacije tijekom Domovinskog rata.
Zamisao akcije je bila okupljanje što većeg broja plovila i manjih brodova koji bi predvođeni najvećom Slavijom probili blokadu i uplovili u dubrovačku luku Gruž.
dana 28. listopada 1991. godine trajekt Slavija kreće iz Rijeke na svoj put prema Dubrovniku. Konvoju se 29. listopada u Splitu priključuje i Stjepan Mesić, tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije. Uz Stjepana Mesića na brod Slavija se ukrcavaju i hrvatski premijer Franjo Gregurić te brojni drugi političari, kulturni i javni djelatnici. Tijekom plovidbe konvoju se samoinicijativno priključuju turistički brodovi, koče, jedrenjaci, remorkeri i brojna manja plovila iz svih krajeva Jadrana, pa već drugog dana konvoj broji nekoliko desetina raznih plovila.

Plovidba je tekla neometano sve do Elafitskog otočja i Mljetskog kanala gdje je JRM sa svojim topovnjačama zaustavila konvojm, ipak nakon dugotrajnih i mukotrpnih pregovora JRM popušta i pušta brodove nakon pretresa u Dubrovnik.
Na današnji dan 1991. u ranim jutarnjim satima svih 29 brodova, brodica i ostalih plovila ulaze u luku u kojoj im je dobrodošlicu poželjelo oko 1.000 stanovnika Dubrovnika.

Nakon dugačkih 30 dana u grad je stigla toliko očekivana pomoć koja je stanovništvu vratila vjeru i nadu u konačnu slobodu i deblokadu okupiranog grada.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat