Uspješno okončana operacija “Vlaštica” – 27. listopada

  27-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Listopad,Oslobodilačke akcije

Na današnji dan 1992. godine uspješno je okončana operacija “Vlaštica” u dubrovačkom zaleđu.

Vlaštica je 915 metara visoka planina u dubrovačkom zaleđu s koje su u Domovinskom ratu tijekom 1992. godine pripadnici postrojbi vojske Republike Srpske vršili navođenje topničke vatre na civilne ciljeve u Dubrovniku i okolici.

Zbog tih je razloga bilo prijekopotrebno ovladati tom planinom, pa se uspjeh u ovoj operaciji smatra jednim od najvećih uspjeha u Domovinskom ratu na Južnom bojištu.

Operacija je pomno planirana duže vrijeme. Izvidnici 4. gardijske i 163. dubrovačke brigade tri mjeseca su izviđali teren i tražili najprohodnije pravce djelovanja.
Plan akcije je bio da se 3. bojna 4. gardijske brigade popne zapadnom padinom Vlaštice na njezin sami vrh, jedna satnija 2. pješačke bojne 163. brigade HV južnom padinom na Ilijin vrh, a jedna satnija 1. pješačke bojne 163. brigade jugoistočnom padinom do male, ali značajne kote Buvavac. Podršku pješaštvu na svim pravcima djelovanja je pružalo topništvo Hrvatske vojske.

Akcija je krenula u 5 sati ujutro 22. listopada 1992. godine žestokom topničkom paljbom po neprijateljskim topničkim položajima. Tri postrojbe koje su sudjelovale u operaciji Vlaštica su krenule sa svojih polaznih položaja istovremeno. Unatoč izrazito teškom i gotovo neprohodnom terenu te velikom usponu, jakim, dobro naoružnim neprijateljskim snagama na samim vrhovima i njihovim neprestanim topničkim djelovanjem po postrojbama Hrvatske vojske, do kasnih popodnevnih sati 26. listopada postrojbe Hrvatske vojske su potpuno ovladale Vlašticom.
Daljnji tijek operacije Vlaštica je bio izbijanje na potez Srnjak – Orah – Bobovište – kota Gradina, što je Hrvatska vojska uspješno obavila upravo na danšnji dan prije 1992. godine.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat