Prelet Rudolfa Perešina – 25. listopada

  25-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Listopad

Na današnji dan 1991. godine dogodio se najpoznatiji prebjeg iz JNA u Hrvatsku vojsku.

Tog jesenjeg dana Rudolf Perešin prebjegao je sa svojim MiG-om 21 iz JNA i uključio se u obranu svoje domovine Hrvatske.
Svjestan riskantnosti planiranog pothvata, jer je poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega.
Za vrijeme prvog leta, nakon duže pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu, Perešin je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije.

Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i nazad preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prem aerodromu pokraj Klagenfurta u, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani zrakoplov.

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata.
Tog dana cijeli je svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu, prenio njegove riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i ne ću pucati na Hrvate!”


Rudolf Perešin herojski je poginuo u operaciji “Bljesak” 1995. godine kada je negdje iznad Stare Gradiške pogođen njegov avion.

Za bolju sliku ovog herojskog pothvata preporučam dokumentarac “Let za pamćenje”:

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat