Bitka za Tordince – 25. listopada

  25-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Listopad

Na današnji dan 1991. godine odigrala se bitka za Tordince, mjesto kraj Vinkovaca koje je pored potpunog okruženja odolijevalo napadima gotovo mjesec dana.

Silovit napad je pokrenut iz smjera Velike Mlake, branitelji su ga spremno dočekali i uništili 6 tenkova i 3 transportera dok je dio tenkova onesposobljen.  U popodnevnim satima branitelji su se povukli zbog nedostatka protuoklopnog naoružanja.

U ovoj bitci poginulo je 7, a ranjeno je 11 hrvatskih vojnika. Neprijatelji su pak imali mnogo veće gubitke, prema poslijeratnim informacijama od domaćih Srba iz okolnih sela u bitci je poginulo 180-200 vojnika JNA.

Srbi su revoltirani tolikim gubitcima u Tordincima odlučili pobiti civile iz Antina koje su do tada držali u zarobljeništvu. U samim Tordincima ubijena su 22 civila, a 11 stanovnika nesrpske nacionalnosti je psihički i fizički zlostavljano te potom prebačeno u logor Begejci u Srbiji.

Tog dana napadnuta je i Jarmina koja se uspješno obranila, a u popodnevnim satima iz Mirkovaca, Cerića i s dobra Henikovci napadnut je Nuštar. I taj su napad branitelji odbili uz tri uništena tenka JNA.

(na fotografiji HOS-ovci u Jarmini)

 

Reportaža Radio Televizije Beograd o “osvajanju” sela Tordinci. Pogledajte video u kojem pripadnik JNA pokazuje kako su “ustaše srušile katoličku crkvu u kojoj su aktivirale eksploziv”:

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat