Poginuo heroj Domovinskog rata Blago Zadro – 16. listopada

  16-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Listopad

Na današnji dan 1991. godine poginuo je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata i simbol otpora grada Vukovara – general-bojnik Blago Zadro.

Rođen u Bosni i Hercegovini, kao desetogodišnjak doselio se iz rodne Hercegovine zajedno s obitelji u Borovo Naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici “Borovo” i osnovao obitelj. Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život toga kraja i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključuje u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom. Po izbijanju krvave bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja.

Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera te je iz tog razloga ta cesta prozvana “Grobljem tenkova”. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi, no iz jedne se nije vratio. Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Kada je poginuo pokopan je na katoličkom groblju nedaleko bolnice, a padom Vukovara agresori su njegovo tijeli iskopali i prebacili u masovnu grobnicu. Nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja tijelo Blage Zadre identificirano je te je pokopano na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Nemoguće je svu snagu i junaštvo te legende Domovinskog rata opisati u jednom članku stoga preporučam dokumentarni film o Blagi Zadri iz serijala “Heroji Vukovara”:

 

izvori – TV Kalendar, Hrvatski vojnik

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat