Poginuo heroj Domovinskog rata Alfred Hill – 16. listopada

  16-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Listopad

Na današnji dan 1991. godine na Sajmištu je u bitci za Vukovar poginuo Alfred Hill, zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar iz sastava 204. vukovarske brigade.

Hill je u rodnom Vukovaru završioosnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet završio je u Zagrebu. Po završetku fakulteta vraća se u rodni kraj, ženi se te dobiva kćer Stašu. Krajem srpnja 1991. godine, obitelj Hill otišla je u Rijeku gdje su Alfredovi roditelji imali kuću.

Njegova supruga Melita ovako se sjeća tih dana: “Slušali smo Radio Vukovar, izvještaje Siniše Glavaševića. Mjesec dana poslije pozvao me na ozbiljan razgovor. Želio se vratiti u Vukovar, a ja ga nisam zaustavljala. Otišao je 2. rujna, tog jutra kada sam ga vidjela posljednji put. Rekao mi je: “Ako ne odem sada, nikad se neću moći vratiti u Vukovar”. Pitala sam se i tada i godinama poslije jesam li trebala postupiti drukčije, ali njegova je želja bila tolika da sam je morala poštovati.”

Smrt ga je pronašla 16. listopada 1991. godine kad je krenuo sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen. Suborci su tada rekli “Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!” I pronašli su ga, kako leži smrskan od minobacačke granate.

Alfredu Hillu posthumno je 1993. dodijeljen čin bojnika, odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom hrvatskog trolista, a Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske nosi njegovo ime. Dobio je i svoju ulicu na Sajmištu u kojoj je poginuo.

izvor – Večernji list

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat