Oslobođeno selo Bujavica – 14. listopada

  14-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Listopad

Na današnji dan 1991. godine pripadnici kutinske 56. bojne, ZNG-a Čazma i jedinice MUP-a za specijalne namjene u združenoj su akciji oslobodili su selo Bujavica (novljansko ratište), službeno prvo oslobođeno selo u Domovinskom ratu.

„To je bila jednostavno instinktivna akcija. Svi su išli sa srcem i željom da se nešto desi. Ne da oni stalno nas svakodnevno gađaju. Tako se okrenula situacija. Mislim da je operacija oslobađanja Bujavice strahovito puno značila
za kompletnu situaciju na novljanskom ratištu. Mislim da su se njihovi planovi na zapadnoslavnskom ratištu izjalovili
definitivno.“ prisjetio se zapovjednik I. satnije 56. Samostalne bojne Kutina, Zdenko Vugrinović.

U večernjem dnevniku tog dana javljeno je kako je Bujavica prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu, a i danas se tako drži što pokazuje ovaj putokaz:

Bujavica

No ipak, to nije prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu… Bilo je sela oko Daruvara (Miljanovac, Gornja Vrijeska), Pakraca (Toranj, Gornja Obrijež) te još nekoliko primjera poput mjesta Brlog oslobođenog u operaciji “Medvjed” (okolica Otočca) koja su ipak oslobođena nešto ranije.

Ovime ne želim umanjiti značaj oslobađanja Bujavice, nego ukazati na činjenicu da su hrabri branitelji već bili provodili uspješne akcije oslobađanja i prije spomenutog događaja koji je bez sumjne vrlo značajan.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat