Dan neovisnosti Republike Hrvatske – 8. listopada

  08-10-2014 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Listopad,Međunarodna zajednica,Politika

Na današnji dan 1991. godine Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je donio “Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ” na temelju volje građana na referendumu i svoje lipanjske “Odluke o suverenosti i samostalnosti”.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon “Brijunske deklaracije”, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.
Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks, potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji: “Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.”
Također zaključio je da je “Na Republiku Hrvatsku izvršena oružana agresija od strane Republike Srbije i tzv. JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se svim raspoloživim sredstvima. Tzv. JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela. Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.”
Sabor Republike Hrvatske tog dana zasjedao je u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici zbog straha od terorističkog napada kakav je počinjen dan ranije kada su snage JRV raketirale Banske dvore.
Zanimljivo je kako je točno 120 godina prije tog velikog događaja na isti datum započela Rakovička buna kojoj je cilj bio upravo stvaranje neovisne hrvatske države. Nažalost, ona je krvavo ugušena, a njezini vođe na čelu s Eugenom Kvaternikom su pogubljeni!

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat